Startside ] Op ] B&W lukket ] Skibsmedejubilæum ] Bestyrelseslivet ] [ Jotumheimen 2007 ] Grønland 2003 ] Norge 2001 ] Dolomitterne ] Murens fald ] Den store Bølge ] New York ]

 

Anders Laubjergs hjemmeside


Jotunheimen 2007
Besseggen for anden gang!

                                                                                                         Klik på billederne

 Jotunheimen

Jotunheimen er en af Norges store nationalparker. Her befinder landets højeste bjergtinder sig. Siden jeg første gang rejste i området i 1968 er jeg vendt tilbage adskillige gange. Det er blevet til flere hundrede kilometer over stok og sten, i sne og sjap, gennem mudder og oversvømmede fosser.

Besseggen

Besseggen er kendt af alle nordmænd, idet alle rigtige nordmænd skal gå Besseggen mindst én gang i deres liv. Jeg har gået Besseggen to gange, og er fortsat dansker, og jeg glæder mig til at gå den 8 -10 timers lange tur tredje gang.  

Besseggen 2007

Besseggen gik jeg i 2007 sammen med min søn Kasper (13 år) og Anne Thøger. Kasper gik turen første gang som 7 årig. Godt gået, sønneke! Anne gik turen for første gang, og det var også godt klaret af så ung en dame tæt på de 50 år og "nogle dage".

Veslefjeldet

En dagstur i Jotunheimen på 10 -15 km kan godt tage 6 - 9 timer afhængig af hvor mange gange man skal bevæge sig 1 km op og ned. Her gør vi pause i 1.400 meters højde og nyder den pragtfulde udsigt samt den rene, tørre og klare luft.

Lammepølse fra Tisvilde

Madpakke på norsk hedder "niste", og på en dag, hvor vandreturen måske varer op mod ti timer, er "nisten" bare et højdepunkt. Her suppleres den norske niste med en lammepølse fra en gård ved Tisvilde.

Besseggen

Nedstigningen over Besseggen er begyndt. Hver sommer går ikke mindre end 40.000 mennesker Besseggen - har jeg ladet mig fortælle. Hovedparten er nordmænd, der bare skyder 7 norske mil på mindre end et splitsekund. 

Gjendebu

I bunden af Gjendesøen ligger norsk turistforenings hytte Gjendebu. Herfra er der afhængig af retningen 15 - 30 km. til nærmeste landevej og for gående en til to dages vandretur. Et dejligt sted for sjælen. Og så serverer de altid på turistforeningens hytte en pragtfuld suppe. 

Jotunheimen

Fra Gjendebu kan man gå videre til Lervasbu - en god tur på 18 km., hvor man passerer ikke mindre end 4 søer, der ligger fra en højde af 1.000 m op til små 1.500 m.o.h. I 2007 gik jeg turen med min søn Kasper. Man lærer hinanden at kende. Det er godt.

Jotunheimen ved Leirvassbu

Vi nærmer os Lervasbu - et skønt fjeldhotel i små 1.500 meters højde. Den sidste sø er passeret, og i denne højde ligger sneen tykt selv i juli måned. Når man kommer fra et land, hvor bjergene ligger ned, kan Jotunheimen godt tage bare lidt på kræfterne.

Anders Laubjerg når det er sommer

I de skønne Jotunheimen er man trods alt aldrig alene. Man skal helst følge de afmærkede stier med det karakteristiske røde T. I klart vejr går det aldrig galt. I regn og tæt tåge skal man være mere forsigtig.

Jotunheimen

Efter en uge i Jotunheimen kører vi af Rigsveg 55 nord om nationalparken hjem, og tager sydfra en sidste afstikker ind til området igen. På billedet ses Jotunheimen fra søen syd for Eidsbugarden.

Tilbage til top