Startside ] Op ] Tidens udfordringer ] Kina på spring ] Fagbevægelsens fremtid ] Organisering(3) ] De "gule" kopier ] Organisering(2) ] Organisering(1) ] Metal-leder 2005 ] Livslang læring ] Metal-leder 2004 ] Globale selskaber ] LO Kongres ] Metal-leder 2003 ] Irak ] Metal-leder 2002 ] Østeuropæere ] Den danske Model ] Metal-leder 2001 ] [ A-kasser ] Arbejderpartierne ] Metal-leder 2000 ] Metal-leder 1999 ] Rejsemontører ] Metal-leder 1998 ] Dagpengereform ] Metal-leder 1997 ] Metal-leder 1996 ] Sæbecirkulære ] Arbejdsmarkedsreform ] Arbejdstid ] Sczcezin Skibsværft ] Løntilskudsjob ]

 

Anders Laubjergs hjemmeside


A-kasser og mobilitet
Kommentar til tværfaglige A-kasser
Jyllands Posten den 6. december 2001


VK-regeringen vil oprette en statslig, tværfaglig A-kasse. Det har fået flere kommentatorer til at tale om en mulig ”masseflugt fra fagbevægelsen”. Andre har påpeget, at det først og fremmest vil gå ud over Kristelig A-kasse, som i forvejen er tværfaglig. I JP (30.11.2001) begrunder Venstres arbejdsmarkedspolitiske ordfører Jens Vibjerg forslaget med, at en tværfaglig A-kasse vil være bedre til at give den ledige et jobtilbud, der rækker uden for den lediges hidtidige fagområde.

Rigtigheden af denne opfattelse kan man gisne om. Men man kan også lade være, og i stedet undersøge, hvordan det faktisk gik for sig under 90’ernes opsving, hvor titusinder af ledige i det virkelige liv blev allokeret hen til opsvingets nye jobs. Her viser det sig, at de faglige A-kasser var ganske effektive – i modsætning til landets eneste større, tværfaglige A-kasse (Kristelig A-kasse), som 90’erne igennem har kørt med en ledighed, der har ligget omkring 2 % over gennemsnittet for de faglige A-kasser. Sandheden er, at måtte en ledig ønske at skjule sig fra efteruddannelse og jobtilbud fra A-kasse/fagforening, så findes der ikke et bedre skjulested end en tværfaglig a-kasse.

Vildledt af egen forhistorisk ideologi er VK-regeringen godt i gang med at skyde sig selv i foden. I bedste fald er man ved at tage kvælertag på Kristelig A-kasse. I mit job som fagforeningsformand gør jeg årligt erfaringer med hundredvis af overflytninger a-kasser imellem. Langt hovedparten af disse er rene ekspeditionssager. Et lille mindretal af disse overflytninger involverer landets eneste større, tværfaglige A-kasse. Og inden for denne gruppe har jeg endnu ikke mødt den person, som har valgt den tværfaglige A-kasse med begrundelse i dens tværfaglighed, ja sjældent med begrundelse i a-kasseforhold overhovedet.

Landets eneste større, tværfaglige A-kasse har fået sin størrelse i det forhold, at med et medlemskab her kan man fravælge udgifterne til et fagforeningsmedlemskab, samtidig med at man fortsat i form af kollektive overenskomster kan høste frugterne af fagforeningernes faglige virke. Billedlig talt skal danske fagforeninger overleve på, at de kan drive busdrift, hvor det står passagerne frit for, om de vil betale billetten eller ej.

Dette forhold ændrer sig ikke med en ny tværfaglig A-kasse, som ikke kan blive andet end en discount A-kasse. I den A-kasse, som Dansk Metal administrerer, bor A-kassen dør om dør med Metals JOB-Bank; dør om dør med efteruddannelsesafdelingen; dør om dør med den faglige afdelings viden om relevant uddannelse; viden om den aktuelle beskæftigelsessituationen på hundredvis af arbejdspladser. Sandheden er, at i forhold til kvalitet, viden og service er de faglige A-kasser helt suveræne. Og for Metals a-kassemedlemmer er vi suveræne til et lavere administrationsbidrag end landets eneste større, tværfaglige A-kasse. 

Så vil regeringen absolut kvæle Kristelig A-kasse, må jeg konstatere, at vi i de faglige a-kasser/fagforeninger ikke har magten til at forhindre det.

Tilbage til top