Startside ] Op ] Tidens udfordringer ] Kina på spring ] Fagbevægelsens fremtid ] Organisering(3) ] De "gule" kopier ] Organisering(2) ] Organisering(1) ] Metal-leder 2005 ] Livslang læring ] Metal-leder 2004 ] Globale selskaber ] LO Kongres ] Metal-leder 2003 ] Irak ] Metal-leder 2002 ] Østeuropæere ] Den danske Model ] Metal-leder 2001 ] A-kasser ] Arbejderpartierne ] Metal-leder 2000 ] Metal-leder 1999 ] Rejsemontører ] Metal-leder 1998 ] Dagpengereform ] Metal-leder 1997 ] Metal-leder 1996 ] Sæbecirkulære ] [ Arbejdsmarkedsreform ] Arbejdstid ] Sczcezin Skibsværft ] Løntilskudsjob ]

 

Anders Laubjergs hjemmeside


Spørgsmål til arbejdsministeren
Kommentar til arbejdsmarkedsreformen
Aktuelt den 25. juni 1996


"Loven om tvungen uddannelse til unge dagpengemodtagere har virket efter hensigten" - skrev Aktuelt forleden, som en kommentar til de unge under 25 år, som uden en kompetencegivende uddannelse ryger på halve dagpenge efter 6 måneders ledighed.

Som en reaktion på truslen om at komme på halve dagpenge har halvdelen af de godt 7.000 unge, der her og nu er omfattet af loven, selv fundet et job eller startet på en uddannelse.

Alles store glæde herover må dog ikke opfattes derhen, at alle er vi enige om, at glæden ville blive endnu større, hvis alle dagpengemodtagere blev omfattet af ordningen. Ikke mindst Arbejdsministeren og Finansministeren har lagt luft til den "2/3's samfundsopfattelse", at problemet med de mange dagpengemodtagere ville løse sig selv, hvis man blot bombede satserne tilbage til Madsen-Mygdals storhedstid.

Halve dagpenge til unge under 25 år er i sin målsætning uddannelsespolitik. Vi må ikke indrette os med et dagpengesystem, som fraholder unge fra at påbegynde en uddannelse. Og det lyder jo enormt rigtigt. Vi må så blot krydse fingre samt banke under bordet for, at de mange, som fravælger de 18 måneders "tvangsuddannelse", også går ud i samfundet og kvalificerer sig til et langt og udbytterigt liv på det danske arbejdsmarked.

Men argumentationen efterlader for mig et enkelt spørgsmål til Arbejdsministeren. En gruppe - den er ikke stor, men den er der - rammes også af halve dagpenge, selv om de har gjort, hvad Arbejdsministeren ønsker: taget en kompetencegivende uddannelse i ungdomsårene.

I forbindelse med den unødvendige nedlukning af B&W Skibsværft har vi i Skibssmedenes fagforening blandt andre initiativer også forsøgt at etablere efteruddannelsestilbud, som kunne klæde skibssmedeudlærte svende bedre på til de smedejobs, som der er lidt mere efterspørgsel på i Hovedstaden. Men her opdagede vi, at svende under 25 år røg på halve dagpenge (uddannelsesgodtgørelse), hvis vi forsøgte at optimere deres jobchancer ved hjælp af en handlingsplan. Denne diskrimination er ene og alene en aldersbetinget diskrimination, som udover at være fuldkommen urimelig også effektivt forhindrer os i at anvende Arbejdsministerens redskaber til en aktiv arbejdsmarkedspolitik.

Tilbage til top