Startside ] Op ] [ Tyskland ] Betalingsring ] House of prince ] Løntilskudsjob ] Tidens udfordringer ] Kina på spring ] Fagbevægelsens fremtid ] Organisering(3) ] De "gule" kopier ] Organisering(2) ] Organisering(1) ] Metal-leder 2006 ] Metal-leder 2005 ] Livslang læring ] Metal-leder 2004 ] Globale selskaber ] LO Kongres ] Metal-leder 2003 ] Irak ] Metal-leder 2002 ] Østeuropæere ] Den danske Model ] Metal-leder 2001 ] A-kasser ] Arbejderpartierne ] Metal-leder 2000 ] Metal-leder 1999 ] Rejsemontører ] Metal-leder 1998 ] Dagpengereform ] Metal-leder 1997 ] Metal-leder 1996 ] Sæbecirkulære ] Arbejdsmarkedsreform ] Arbejdstid ] Sczcezin Skibsværft ]

 

Anders Laubjergs hjemmeside


Fast arbejde - ingen garanti mod fattigdom
Situationen i Tyskland
Møde med to repræsentanter fra IG Metal i København marts 2012


"På kun 15 år er alt blevet forandret. Tysk fagbevægelse er svækket. Fast arbejde er ikke længere nogen garanti mod fattigdom. "Arbejdende fattige" er blevet hverdag i Tyskland, og på sigt udgør det en trussel mod hele vores velfærdssamfund". Sådan lød budskabet, da Michael Schmidt og Hans Gerhard Leu fra IG-Metal i Flensborg gæstede Dansk Metal den 27. marts.

Den dansktalende fællestillidsmand på Flensborg Skibsværft – Hans Gerhard Leu – er en god kender af forholdene i Danmark. Hans advarsler til danske arbejdere var ikke til at tage fejl af. Jeres overenskomstsystem og dagpengesystem er unikt – pas nu godt på det. Måske faldt Jeres flag ned fra himlen, men det gjorde Jeres overenskomster ikke.

Hans Gerhard Leu talte af bitter erfaring. I Tyskland har vikararbejdet spredt sig som en steppebrand. På værftet i Flensborg arbejder vikarer til 40 % under lønnen for fastansatte - uden opsigelsesvarsel, uden feriepenge, uden sygeløn og uden de såkaldte "julepenge" (½ månedsløn). I hele Tyskland udgør vikarer i dag over 1 mio. lønmodtagere. Det er typisk unge mennesker, og de er næsten altid uorganiserede. Den faglige organisationsgrad i Tyskland ligger i dag på 21 %. Ordnede forhold med en god løn (20-25 euro), ferie og pension begynder mere og mere at være øer i et hav af lavtlønsjob.

Tysk LO kæmper i dag for en lovbestemt mindsteløn på 8.50 euro i timen (63 kr.). Baggrunden herfor er 1.4 mio. arbejdende fattige til en timeløn mindre end 5 euro. Efter arbejde møder disse personer op til gratis suppegryder hos velgørende organisationer eller til ansøgning af offentlig hjælp i det sociale system. 4.1 mio. tyskere lønnes i dag til mindre en 7 euro i timen og 8 mio. arbejder til mindre end 9,15 euro. Til sammenligning ligger max dagpenge i Danmark på ca. 14 euro.

Ifølge de to IG Metal repræsentanter var det tyske arbejdsmarked i "frit fald". I store virksomheder som Airbus arbejder der i dag 6.000 vikarer uden overenskomst. Hos Motorola i Flensborg blev 600 fastansatte for nyligt fyret og erstattet med vikarer til en løn, der var 10 euro lavere. Hos Danish Crown er slagterierne fyldt med polakker og rumæner. Hos danske Fleggaard i Flensborg med 2.000 ansatte er varerne billige. Det sammen er lønnen hos Fleggaard, for hvem det er lykkedes at holde sig fri af fagforeninger.

Arbejdsugen i Tyskland er på papiret 35 timer. Den reelle er nærmere 40 timer.

Efter mange års medlemstilbagegang er det lykkedes Europas tidligere så stærke fagforbund IG Metal at standse medlemstilbagegangen, som Leu og Schmidt forklarede med genforeningen, globaliseringen og ungdommens manglende forståelse for organiseringens betydning.

Tilbage til top