Startside ] Op ] Skal Sohn sone ] Politik som klaphat ] Hverdag i karrierecenteret ] Arbejdsfordeling ] Dem og os ] Magtens midte ] EU-forfatning(4) ] Velfærdskommission ] Den nye underklasse ] S og SF ] EU-forfatning(3) ] EU-forfatning(2) ] EU-forfatning(1) ] Parti og fagbevægelse ] Kristendom(2) ] Verdensborger ] Nyt politisk rum ] Kristendom(1) ] EU og folket ] Marginaliserede ] Arbejdsmarkedet ] Neja til EU(3) ] Neja til EU(2) ] Neja til EU(1) ] Arbejdstid ] Karteller ] Borgerløn(2) ] Borgerløn(1) ] Koebenhavn ] Ledige ] Edinburgh(2) ] Edinburgh(1) ] Maastricht(2) ] Maastricht(1) ] 1.maj ] Verdensmarkedet ] Niggerland ] Christiansborg ] Skibsanparter ] Erhvervspolitik(6) ] Liberalisme ] Erhvervspolitik(5) ] Erhvervspolitik(4) ] Erhvervspolitik(3) ] Erhvervspolitik(2) ] Erhvervspolitik(1) ] Ørestad ] [ Arbejdsmarkedspension(3) ] Arbejdsmarkedspension(2) ] Arbejdsmarkedspension(1) ] Solidarnosc ] Sundhedssektoren ] Krisesvar ] Schlüter ] OD ] ØD(5) ] ØD(4) ] ØD(3) ] ØD(2) ] ØD(1) ]

 

Anders Laubjergs hjemmeside


Lys fra Fyrtårnet
Debat om arbejdsmarkedspension
Fagbladet Metal - december 1990


I Metal (Uge 46,1990) glæder bladets redaktør, Kjeld Hammer sig over, at én af venstrefløjens fyrtårne, Den socialistiske Klub på B&W støtter indførelsen af arbejdsmarkedspensioner på LO-området. KH undlader dog i sin kommentar at forholde sig til "sagen", dvs til de elementer i en arbejdsmarkedspension, som vi anser for afgørende. Hvilket er: Arbejdsmarkedspensionerne skal være solidariske med de arbejdsløse. Ved ledighed skal pensionsopsparingen ikke stilles i bero, men fortsætte via en tilsvarende forøgelse af dagpengene. Ordningerne skal være solidariske med de grupper på arbejdsmarkedet, der har en høj invaliditetsrisiko, hvilket skal formidles gennem en udligning mellem kasserne. Og endelig skal pensionsmidlerne forvaltes af fagbevægelsen alene - uden arbejdsgivernes indflydelse. Grupper helt uden tilknytning til arbejdsmarkedet skal sikres af det offentlige.

Disse krav til en arbejdsmarkedspension interesser ikke Kjeld Hammer. Ærindet er et andet. KH er fra krystalkuglen vidende om, at "Den socialistiske Klubs status som fyrtårn forlængst er pulveriseret", og når klubben overhovedet går ind for arbejdsmarkedspensioner til alle, skyldes det, at eneste "alternativ til at støtte arbejdsmarkedspensionen var en nedlæggelse af klubben". Oraklet har talt! Men det er fri fantasi.

Vi kan hilse og sige, at landet største socialistiske arbejdspladsklub har det godt. Igen i år er medlemstallet øget, nytænkningen blomster samtidig med at den socialistiske kurs fastholdes i et jerngreb. Nyheden om klubbens kollektive selvmord er "Hammer-fast" fantasi.

Tilbage kan vi kun undre os over, at Metal-bladet skal være den sidste bastion vest for Ural, hvor denne menighedsagtige "vi-alene-vide-debatstil" fortsat trives - nu efter at den samme debatstil er brudt sammen i Østeuropa. I Den socialistiske Klub foretrækker vi saglighed frem for mudderkastning.  


Kommentar: Da Metal bragte dette indlæg, var den redaktionelle linie på bladet, at alle fik et redaktionelt ord med på vejen, hvis debatten afspejlede kritiske røster. Det fik jeg og Den socialistiske Klub også. Kjeld Hammer kommenterede indlægget med disse ord:

På fagbladet Metal forstår vi ikke, det voldsomme udfald. Vi har i vort stille stind glædet os over den politiske realitetssans, der er kommet ud af de senere års omvæltning i Østeuropa. Og det har vi rost klubben for. Men måske har vi glædet os for tidligt. Erklæringen om, at "den socialistiske kurs fastholdes i et jerngreb" giver jo ganske andre associationer. Hvad med om bestyrelsen sendte denne programerklæring til urafstemning blandt medlemmerne?

Tilbage til top