Startside ] Op ] Skal Sohn sone ] Politik som klaphat ] Hverdag i karrierecenteret ] Arbejdsfordeling ] Dem og os ] Magtens midte ] EU-forfatning(4) ] Velfærdskommission ] Den nye underklasse ] S og SF ] EU-forfatning(3) ] EU-forfatning(2) ] EU-forfatning(1) ] Parti og fagbevægelse ] Kristendom(2) ] Verdensborger ] Nyt politisk rum ] Kristendom(1) ] EU og folket ] Marginaliserede ] Arbejdsmarkedet ] Neja til EU(3) ] Neja til EU(2) ] Neja til EU(1) ] Arbejdstid ] Karteller ] Borgerløn(2) ] Borgerløn(1) ] Koebenhavn ] Ledige ] Edinburgh(2) ] Edinburgh(1) ] Maastricht(2) ] Maastricht(1) ] 1.maj ] Verdensmarkedet ] [ Niggerland ] Christiansborg ] Skibsanparter ] Erhvervspolitik(6) ] Liberalisme ] Erhvervspolitik(5) ] Erhvervspolitik(4) ] Erhvervspolitik(3) ] Erhvervspolitik(2) ] Erhvervspolitik(1) ] Ørestad ] Arbejdsmarkedspension(3) ] Arbejdsmarkedspension(2) ] Arbejdsmarkedspension(1) ] Solidarnosc ] Sundhedssektoren ] Krisesvar ] Schlüter ] OD ] ØD(5) ] ØD(4) ] ØD(3) ] ØD(2) ] ØD(1) ]

 

Anders Laubjergs hjemmeside


I Niggerland
Debat om sang i "De små synger"
Politiken den 8. marts 1992. Medforfatter: Lensa Gjedde Olsen


Debat


Som nybagte forældre til et adopteret barn fra "indianerland", dvs fra millionbyen Bogota i Colombia, får man uundgåeligt indblik i en helt ny verden: en verden som forældre. Til denne verden hørte for vores vedkommende indkøb af noget så uskyldigt som sangbogen "De små synger" udgivet på Munksgaards Forlag, 28. oplag 1990. "De små synger" indeholder "en samling af nye og gamle sange og sanglege til brug i børnehaver og skolens første klasser".

Én af bogens sange hedder "I Niggerland" skrevet af en stor dansker med kongenavnet Harald (H. Lund), som tydeligvis går til grunde i enhver atmosfære, der ikke lugter af brun sovs og flæskesteg, lyshårede drenge med trutmunde og røde kinder svingende med små Dannebrogsflag til evig minde om det stupide bonderegime, som allerede eksisterede på den ædle og sejrrige kong Valdemars tid.

"I Niggerland" - kan vi således synge - "kender de ikke Danmarks land, thi de kan knap nok læse, og mange af dem glemmer helt at pudse deres næse. Hos niggermor man gemmer sig, hør, krokodillen græder. Den holder mest af sort dessert, den grimme niggeræder".

Til brug i børnehaver og skolens første klasser! Danmark anno 1992. Der er rigtignok langt igen, før vi kan kalde Danmark for et oplyst og civiliseret land. At man på Munksgaards forlag vil udsende "undervisningsmateriale" med et indhold, der lever op til de fladeste former for lokalidolatri, indskrænket selvforherligelse suppleret med en herkulessøjle af uvidenhed om andre kulturer, er i det mindste os ubegribeligt. I en tid, hvor Michael Jackson udsender en ganske flot musikvideo med budskabet "No matter if you are Black or White", som smukt illustrerer denne klodes etniske rigdom og mangfoldighed, er man på det højakademiske Munksgaards forlag nået frem til den dybe erkendelse, at det er "i Niggerland bananen gror, og slanke palmer nejer. Små niggerbørn har altid travlt og sort dem solen steger."

Men tro nu ikke, at man i Grundtvigs fædreland er racister. Problemet er snarere oplysning eller mangel på samme garneret med en ufattelig stolthed over at leve sit liv i et maleri, hvor rammen er selve verden. "De har så travlt, de sorte små, i fyrre graders hede, de slæber hele dagen lang" - men pyt med det, for i det høje nord, de ædle daner til forståelse maner. "Nej, danske dreng, du har det godt, sig tak for livets goder og send en kærlig hilsen ned til ham, din sorte broder!"

Det må være et rimeligt forbrugerkrav til Munksgaards Forlag, at det i forbindelse med udgivelsen af det 29. oplag indlægger en brækpose i  samtlige sangbøger.


Debat

Dette læserbrev i Politiken førte ikke til, at Munksgaards Forlag indlagde en brækpose i 29. oplags sangbøger. I et brev til forfatterne meddelte forlaget, at i kommende oplag af De små Synger ville "I Niggerland" ikke længere indgå i udvalget af sange men være erstattet med "Bjørnen sover"

Samtidig modtog vi fra læsere af Politiken en række breve, som udtrykte sympati for vores "skarpe pen".

Tilbage til top